Alle onderstaande foto's zijn gebruikt als achtergrondfoto voor deze website. Al deze foto's zijn gemaakt door donateurs van Sterrenwacht Saturnus, die zich bezighouden met astrofotografie.
     
Melkweg op de afsluitdijk  

De Melkweg.

De Afsluitdijk is één van de weinige plekken in Nederland waar je zonder moeite de Melkweg, kan zien. De Melkweg is een spiraal-vormig sterrenstelsel en bevat ca. 200 miljard sterren waarvan de zon er één is. Je kijkt hier naar de zij- of binnenkant van de Sagittariusarm van de melkweg. Lichtvervuiling: Het in deze foto feeëriek ogende gele schijnsel langs de horizon is het strooilicht van Den Oever en omstreken. Dat is ook de reden waarom u thuis de melkweg niet of nauwelijks kunt zien.

Foto: Leon Kijk in de Vegte.

     
 Amdromeda Galaxy  

Andromeda nevel. (Messier 31, M31)

De Andromedanevel (Andromeda Galaxy) is een spiraalvormig sterrenstelsel op een afstand van ca. 2,5 miljoen lichtjaar, en bevat ongeveer 300 miljard sterren. M31 heeft twee begeleidende dwergsterrenstelsels, M32, boven het centrum en M110, links onder het centrum van het stelsel. Al Sufi (903-986 n.Chr.) beschreef als één van de eersten de Andromedanevel als een kleine wolk.

Foto: Leon Kijk in de Vegte.

     
NGC884  

Open sterrenhoop in Perseus. (NGC884)

Deze open sterrenhoop is één van de twee sterrenhopen die samen de 'dubbele sterrenhoop' in het sterrenbeeld Perseus vormen. Ptolemaeus, 100 n.Chr., noemde de sterrenhopen in zijn Almagest één van de zeven 'nevelachtigheden'. De beide sterrenhopen NGC884 en NGC869, op een afstand van ca. 7600 lichtjaar, zijn ca. 11 miljoen jaar oud en bevatten honderden jonge, hete, blauwwitte sterren.

Foto: Theo Hoogerhuis.

     
Bode Stelsel  

Bode Stelsel en Sigaar nevel (M81 & M82)

Het M81 'Bode stelsel' is een spiraalstelsel met ca. 250 miljard sterren op ca. 12 miljoen lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Grote Beer. M82 de 'Sigaarnevel' daaronder, een spiraalstelsel van de zijkant gezien, ondervindt veel invloed van de nabijgelegen M81. De snelheid waarmee in M82 sterren worden gevormd is daardoor 10x hoger dan die in de Melkweg.

Foto: Theo Hoogerhuis.

     
 Veil nevel oost  

Sluiernevel oost (NGC 6992, 6995 en IC1340)

De  Sluiernevel oost (Eastern Veil / Network Nebula) is het oostelijk overblijfsel van een supernova explosie in het sterrenbeeld Zwaan, 5000 tot 8000 jaar geleden. De nevel is in 1784 ontdekt door William Herschel die het beschreef als een 'vertakkende nevelachtigheid'.

Foto: Paul Volman.

     
 Veil nevel west  

Sluiernevel west (NGC6990)

De  Sluier nevel (Western Veil) is het westelijk overblijfsel van een supernova explosie in het sterrenbeeld Zwaan, 5000 tot 8000 jaar geleden. De nevel is in 1784 ontdekt door William Herschel die het omschreef als 'Uitgebreid: passeert de ster 52Cygni, 2 graden lang'. De nevel staat ook bekend als de 'Witch's Broom Nebula' (Heksenbezem nevel).

Foto: Paul Volman.

     
M51 draaikolk nevel  

Draaikolk nevel (Messier 51 & NGC5195)

De Draaikolk nevel (Whirpool galaxy) in het sterrenbeeld Jachthonden op een afstand van 23 miljoen lichtjaar, met meer dan 100 miljard sterren, is in 1773 ontdekt door Charles Messier die het omschreef als 'een erg zwakke nevel zonder sterren'. De begeleider, een dwergsterrenstelsel (NGC5195) zal uiteindelijk deel gaan uitmaken van M51.

Foto: Hans van den Berg.